پرتاب ماهواره و قرارگیری در مدار (7)
در ادامه مباحث پیشین، مواردی همچون زاویه میل مداری و و آرگومان حضیض بیان می شوند.
· صعود به سمت راست گره صعودی[1]:
صعود به راست گره صعودی در رابطه با جهت گیری خط گره ها[2] (خطی که گره صعودی و نزولی را به هم وصل می کند) نسبت به مسیر اعتدال بهاری[3] می باشد. این زاویه که با بیان می شود، زاویه ای است که از اعتدال بهاری به سمت خط گره ها در جهت چرخش زمین اندازه گیری می شود (شکل 1).
مقادیر این زاویه می تواند از صفر تا 360 درجه تغییر کند. به دست آمدن زاویه مناسب از زاویه صعود به راست گره صعودی برای اطمینان از مدار ماهواره در صفحه مفروض، مهم می باشد.
[1] Right ascension of the ascending node
[2] line of nodes
[3]direction of the vernal equinox
· زاویه میل مداری[1]:
زاویه میل مداری زاویه ای است که صفحه مداری ماهواره[2] با صفحه استوای زمین می سازد. نحوه اندازه گیری این زاویه در ادامه بیان می شود.
خط گره ها صفحه استوای زمین را همانند صفحه مداری به دو نیمه[3] تقسیم می کند. زاویه میل مداری، زاویه بین نیمه صفحه مداری ماهواره که شامل خط سیر[4] ماهواره از گره نزولی به گره صعودی است را تا نیمه صفحه استوای زمین که شامل خط سیر از یک نقطه بر روی خط استوا از به می باشد را شامل می شود. نقاط و به صورت عمودی به ترتیب، زیر گره های نزولی و صعودی قرار دارند (شکل 2).
زاویه میل مداری را می توان از عرض جغرافیای در نقطه تزریق[5] و زاویه که زاویه بین تصویر بردار سرعت ماهواره[6] در افق محلی و شمال می باشد، تعیین کرد.
زاویه فوق از رابطه زیر به دست می آید:
[1] Inclination
[2] the orbital plane of the satellite
[3] two halves
[4] trajectory
[5] injection point
[6] the projection of the satellite’s velocity vector
· آرگومان حضیض[1]:
این پارامتر، موقعیت قطر اصلی مدار ماهواره[2] را تعریف می کند. این زاویه با نام که بیان کننده زاویه بین خط واصل حضیض و مرکز زمین با خط گره ها از گره صعودی به گره نزولی در جهت مدار ماهواره می باشد را اندازه گیری می کند (شکل 3)
· انحراف واقعی ماهواره[3]:
این پارامتر برای نشان دادن موقعیت ماهواره در مدار به کار میرود. این امر با تعریف زاویه که انحراف واقعی ماهواره نامیده می شود، انجام می پذیرد. این زاویه از خط واصل حضیض و مرکز زمین با خط واصل ماهواره و مرکز زمین تشکیل می شود (شکل 4).
[1]A. K. Maini and V. Agrawal, Satellite technology: principles and applications: Wiley. com, 2011.
ادامه دارد...